måndag 27 april 2020

Köttfärslimpa à la pizza

Ett mycket enkelt sätt att laga en stor, snabb och mycket god rätt. Variera med att lägga tomatskivor, tunna skivor av aubergine eller färska champinjoner på. Dela receptet på hälften för att göra i mindre ugnsform. Jag använde en stor ugnsform på 27x27 cm. 

8 portioner
1 kg nötfärs
2 ägg
2 dl ströbröd
3 dl mjölk
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 tsk oregano
4 tsk salt

Tomatsås
2 stora scharlottenökar
2 vitlöksklyftor 
1 msk olivolja
1 burk krossad tomat
4 tsk timjan
svartpeppar
salt

1,5 dl riven mozarellaost alt skivor av 1-2 färska mozarellaostar
Några blad av färsk basilika

Ugn 200 grader. Blanda samman ägg, mjölk och ströbröd i en stor skål. Hacka gul lök och pressa vitlök och ha i skålen. Fördela i nötfärsen. Blanda ihop allt och tillsätt oregano och salt. Smöra en stor ugnsfast form (ca 27 x 27 cm). Fördela köttfärssmeten i formen och tryck ut. Hacka scharlottenlöken och vitlöken. Fräs i olivolja tills det mjuknat. Tillsätt den krossade tomaten, timjan, salt och peppar. Låt koka ihop några minuter och smaka av. Fördela tomatsåsen över köttfärsen. Strö över riven ost. Grädda i 30-35 min. Dekorerar med färsk basilika. Servera med matvete, ris eller pasta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar