söndag 24 mars 2024

Vegetarisk chili con carne




 


Här är en vegetarisk, till och med en vegansk, version av chili con carne. Servera med ris eller laga bara till en bön- eller grönsakssallad till. Vi borde en sallad på haricot vert, kikärtor och kidneybönor och serverade både med lite crème fraîche och hummus. 

Till 6-8 pers
1 röd chilifrukt
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor 
1-2 msk olja till stekning
1 liten burk majs
2 msk tomatpuré
2,5 dl rött vin
500 g vegofärs
1 burk kidneybönor (380 g)
1 burk svarta bönor (380 g)
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
1 tsk spiskummin
0,5 tsk malen kanel
1 msk oregano
2 tsk cayennepeppar
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 bit mörk choklad

Hacka lök, vitlök och chilin. Fräs i olja i en stor panna tills det mjuknat och fått färg. Tillsätt majs och låt fräsa några minuter till. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa så att all vätska nästan stekt bort. Tillsätt vinet och rör om allt. Tillsätt vegofärsen och fräs tills all vätska stekts bort. Skölj kidneybönorna och de svarta bönorna och spara lite till en separat sallad. tillsätt i grytan. Häll på de krossade tomaterna, sojan och vinägern. Tillsätt kryddor, chokladen  och smaka av med salt och papper. Låt chilin puttra i ca 30 min. Servera chilin med bön- eller grönsakssallad, med tortillabröd eller ris samt crème fraîche. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar