Svarta vinbärssylt hör sommaren till. Finns inget godare än svartavinbärssylt i morgonyogurten tillsammans med några frön och nötter på. Sen ska frukosten så klart intas ute i morgonsolen vid sommarstugan…. Härligt! Här har jag inte använt vare sig syltsocker eller pektin. Vet ej hur länge sylten håller sig så förvara gärna i kylskåp. Dock blir det bra sylt av bara strösocker. Vattnet kan uteslutas.
ca 500 g svarta vinbär
1/2-1 dl vatten
150-200 g strösocker
Rensa bären och häll i en stor, vid och hög kastrull. Tillsätt vatten och låt koka upp. Tillsätt sedan sockret och koka tills bären mjuknat och sylten skummar sig. Koka ca 5-10 min. Skumma av sylten och häll över i rengjorda glasburkar. Njut!
Det här ska bli min receptbank och min inspirationssida till matlagning, bakning och allt som köket har att erbjuda. Jag har alltid samlat recept och älskat att bläddra i kokböcker, matlagningstidningar och framförallt testa nya recept. Nu vill jag spara mina idéer för framtida bruk så att guldklimparna inte faller i glömska. Jag hoppas mina recept och mina idéer kan inspirera även Dig i ditt kök.
torsdag 31 juli 2014
Kladdkaketårta
Enkel sommartårta att göra ute i sommarstugan med färska bär. Vi har alltid födelsedagar att fira på sommaren och kladdkaka är barnens och "födelsedagsbarnens", dvs min pappa och syrrans, favorit. Jag har gärna i några dadlar skurna i små bitar i kakan men kan absolut plockas bort.
100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Ev. 4-5 färska dadlar
Vispgrädde
Färska bär
Ugn 175 grader. Smält smöret. Rör ner socker och ägg i smöret och blanda väl. Rör ner övriga ingredienser och blanda väl. Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i ugn ca 15 min, mitten. Låt kakan vara lite kladdig i mitten. Låt kakan svalna. Vispa grädde och rensa bären. Bred grädden över kakan när den svalnat och dekorera med exempelvis skivande jordgubbar och kvistar med röda vinbär. Servera!
fredag 18 juli 2014
Somrig jordbubbstårta med kladdkaka
Här kommer receptet på en smaskig sommartårta vi gjort ute i sommarstugan…där av bojarna.
225 g smör
100 g mörk choklad
1,5 dl socker
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1-2 liter färska jordgubbar
3 dl vispgrädde
Ugn 175 grader. Smörj och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och hacka chokladen. Rör ner chokladen i smöret och låt smälta. Blanda socker, farinsocker, sirap och ägg i en separat bunke. Blanda i vetemjöl och kakao. Tillsätt smörblandningen och rör ut. Smöra och mjöla formen och tillsätt smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 35 min. Den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Låt svalna. Vispa grädde och fördela över kakan och garnera med jordgubbar.
Hallon- och krusbärssylt med kanel och ingefära
Jag gillar att kombinera olika bär som växer i trädgården. Idag blev det hallon och krusbär. Jag kan varmt rekommendera att ha i lite olika kryddor i sylten för att få lite extra sting. Här hade jag i kanelstänger och riven ingefära men det går så klart lika bra att ha i några teskedar malen krydda.
900 g hallon
750 kr röda krusbär
1-2 dl vatten
2 kanelstänger
5-6 cm bit tjock ingefära
800 g syltsocker
Snoppa krusbären. Börja koka upp krusbären i en stor gryta med 1-2 dl vatten i ca två minuter. Tillsätt hallon, kanelstänger och riven ingefära och låt koka med i någon minut innan syltsockret tillsätts. Låt koka i fem minuter. Använd en stor grytslev för att mosa krusbären mot grytkanten, dvs så att krusbären spricker något. Skumma av sylten. Häll över i rengjorda glasburkar.
900 g hallon
750 kr röda krusbär
1-2 dl vatten
2 kanelstänger
5-6 cm bit tjock ingefära
800 g syltsocker
Snoppa krusbären. Börja koka upp krusbären i en stor gryta med 1-2 dl vatten i ca två minuter. Tillsätt hallon, kanelstänger och riven ingefära och låt koka med i någon minut innan syltsockret tillsätts. Låt koka i fem minuter. Använd en stor grytslev för att mosa krusbären mot grytkanten, dvs så att krusbären spricker något. Skumma av sylten. Häll över i rengjorda glasburkar.
fredag 11 juli 2014
Rabarber och citronmarmelad med ingefära
Av någon anledning stressar jag upp mig för att jag vill ta hand om alla bär och frukter i trädgården…. Skönt med en lite mulen förmiddag så att jag kunde ägna mig åt att ta hand om raberbern som börjat tröttna på värmen.
1 kg rabarber
1-2 dl vatten
1 citron
5-6 cm ingefära
400 g strösocker
2,5 tsk röd pektin
Ansa raberbern och skär i centimeterstora bitar. (Väg den ansade och skurna raberbern. Till 1 kg frukt rekommenderas normalt 500 g socker men det brukar gå lika bra med 400 g.) Koka upp raberbern med lite vatten i ca fem minuter. Skala ingefäran och riv den fint. Riv citronskal och låt koka med. Tillsätt saften av en hel citron. Tillsätt sockret och låt koka cirka två minuter. Blanda ut pektinet i 2 msk socker och rör ner i marmeladen. Låt koka några minuter tills raberbern är mjuk. Skumma eventuellt av och häll över i rengjoda glasburkar.
torsdag 3 juli 2014
Jordgubbsylt med ingefära
I sommar var jag lat och gick och köpte billiga jordgubbar på torget. Ska det bli sylt så spelar det inte så stor roll om det är de finaste gubbarna eller ej….. Använd gärna syltsocker som ett enkelt alternativ. Samma mängd som strösockret.
3 kg jordgubbar (6 liter)
1,4 kg strösocker
ca 1,5 tsk Röd melatin
6-7 cm tjock bit ingfära
En skvätt vatten, ca 1 dl
Snoppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Se till och väg jordbuggarna. Välj hälften eller knappt hälften av mängden bär till mängden strösocker. Skala ingefäran och riv på rivjärn. Tillsätt allt i en stor (typ 7,5 L) kastrull. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt melatinet och rör om. Låt koka i ca fem minuter tills sylten skummar och bären är riktigt mjuka. Låt kastrullen avsluta kokningen genom att bara flytta kastrullen från den varma plattan. Skumma av, dvs lyft bort skummet från sylten. Häll över sylten i rengjorda glasburkar.
3 kg jordgubbar (6 liter)
1,4 kg strösocker
ca 1,5 tsk Röd melatin
6-7 cm tjock bit ingfära
En skvätt vatten, ca 1 dl
Snoppa jordgubbarna och dela dem i mindre bitar. Se till och väg jordbuggarna. Välj hälften eller knappt hälften av mängden bär till mängden strösocker. Skala ingefäran och riv på rivjärn. Tillsätt allt i en stor (typ 7,5 L) kastrull. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt melatinet och rör om. Låt koka i ca fem minuter tills sylten skummar och bären är riktigt mjuka. Låt kastrullen avsluta kokningen genom att bara flytta kastrullen från den varma plattan. Skumma av, dvs lyft bort skummet från sylten. Häll över sylten i rengjorda glasburkar.