lördag 16 augusti 2025

Björnbärsmarmelad med kardemumma

 


Vi har fullt med björnbär vid sommarstugan. Det här var första gången jag testade att göra marmelad av björnbären. Att hälla i kardemumma kom spontant, men det blev väldigt gott till. jag hade till och med i några teskedar citron i. Testa. Jag använder ofta syltsocker till sylt och marmelad. Använd enbart hälften av mängden socker i relation till bären.  

800 björnbär

400 g syltsocker 

3 tsk citronsaft

1-2 tsk kardemummakärnor

Använd en stor kastrull för marmeladkokning. Häll i bär och socker i kastrullen och låt koka upp. Mortla under tiden kardemummakärnorna. Tillsätt citron och kardemumma. Låt sylten koka ca 5 min (eller enligt anvisningar på syltsockerförpackningen). Om du använder stora bär använd gärna en trägaffel och pressa bären mot kanten för att mosa något. Ta kastrullen från värmen. Skumma av marmeladen, dvs om det behövs. Använd rengjorda glasburkar. Fördela i glasburk direkt och skruva på locket direkt. Låt svalna och förvara sedan helst marmeladen svalt och kallt. 



Smördegsinbakad brieost med pesto


 Det här har blivit sommarens favorit som tilltugg till sommardrinkar. Så gott och kul att få bjuda på. Dessutom är detta så enkelt att snabbt slänga ihop. Helst ska man använda förpackningar med rund smördeg, men om det inte går att få tag på skär bara bort kanterna så att smördegen blir någorlunda rund. Det gör inget att den blir lite oval. Det blir extra festligt när locket skärs bort och den smälta brieosten blir synlig. Med strimlrona av smördeg kan alla doppa i osten och njuta. 


2 förp. färdigasmördeg
5-6 tsk pesto
250 g rund brieost (något mindre går också bra)
1 ägg
sesamfrön

Ugn 190 grader
Rulla ut den ena smördegen på bakplåtspapper och placera på plåt. Om du använder rektangulär smördeg skär degen till en rund eller oval form. Fördela peston på hela smördegen och sedan den runda brieosten i mitten. Lägg därefter den andra smördegen upp och ned över den undre. (Enklast är när bakplåtspappret som smördegen ofta ligger på i förbpackningen får ligga kvar och att du bara drar bort det när du lagt på degen). Tryck ihop kanterna med en gaffel. Skär sedan strimlor, ca tre centimeter breda. Skär fram mot osten men inte igneom osten. Snurra sedan varje strimla två varv. Vispa ihop ett ägg och pensla över allt. Strö sedan över sesamfrön. Grädda i 20 min och servera direkt (hela gräddningstiden behövs för att osten ska smälta). Vid servering sker ett snitt runt osten och skär således bort det övre locket av smördeg för att blotta den smäla brieosten. Bryt loss smördegsstimlorna och doppa i osten. Underbart gott. 

Smördegspizza med lufttorkad skinka och mozarella

 

Den här enkla pizzan passar utmärkt som drinktilltugg skuren i mindre bitar, eller en middag för två. Här har jag använt parmaskinka, plommontomater (körsbärstomater går också utmärkt så klart), mozarella, basilika och lite färsk spenat i brist på ruccolasallad. Spenat går utmärkt att ha på innan gräddning, medan ruccolasallad blir bättre att ha på efter gräddning. Använd efter eget tycke och smak. 

1 förpackning (rektangulär) färdig smördeg
2-3 msk pesto
1 mozarellaost (2 ostar går också bra om man vill)
ca 120 g lufttorkad skinka
6-12 tomater (beroende på storlek) 
Några blad färsk basilika
Några blad färsk spenat alternativ ruccolasallad
Salt och peppar

Ugn 250 grader. Rulla ut smördegen och placera på bakplåtspapper på plåt. Bred ut pesto på smördegen.  Riv eller skiva mozarellaosten och dela i småbitar. Fördela sedan på peston. Skär tomaterna i halvor, riv basilika och spenat i små bitar och dela skinkan i mindre bitar. (Använder du ruccolasallad rekommenderar jag att strö den på pizzan efter gräddning.) Fördela på pizzan tillsammans med den lufttorkade skinkan. Grädda i 12-15 min och servera direkt efter gräddning. 







söndag 16 februari 2025

Smörig brownie med kokostosca


 
Magiskt god och smörig brownie, men riktigt mäktig. När du tillagat denna brownie placera i kylskåp och förvara i formen, för annars rinner den ut. 

Brownie:
250 g smör
4 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk flingsalt
2 dl kakao
4 ägg

Kokostosca
5,5 dl riven kokos
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
75 g smör
1,5 dl grädde
salt

Ugn 175 grader. Skrynkla ihop ett bakplåtspapper och fördela sedan i en långsmal brödform. (Pappret blir lättare att forma och du skryngklar ihop det först.) Bryn smöret, dvs låt det få lite brun färg, och låt sedan svalna. Blanda ihop alla torra ingredienser till kakan i en stor skål. Blanda i smöret i smeten och rör om ordentligt. När smeten är jämn knäcker du i ett ägg i taget. Rör ut. Häll smeten i formen och grädda i 10 min. Kakan får inte bli torr. Under tiden rör ihop alla ingredienser till toscasmeten i en kastrull. Koka upp och låt koka i 5 min. När kakan gräddat i 10 min tar du ut den och fördelar toscasmeten över. Låt grädda i 15 min. Låt kakan svalna och förvara helst i kylskåp eller frys till dagen efter, eller åtminstone låt kakan sätta sig i kylskåp innan servering. Servera gärna med grädde till. Njut. 


Smördegsrutor med brieost och päron






Vi har testat både att tillaga dessa rutor med en hel smördeg, eller genom att dela smördegen i rutor före tillagning. Det är helt klart bäst att dela i rutor före tillagning. Kanterna blir godare och krispigare när du delar i rutor i förväg. Dessa rutor kan varieras efter tycke och smak. Denna kombination med päron och brieost är dock väldigt väldigt god. 

En rulle smördeg
1 ägg
Brieost
Päron
Flytande honung
Färsk timjan

Ugn 200 grader. Rulla ut smördegen på en skärbräda. Låt degen ligga kvar på pappret rullen kommer i. Skär smördegen i rutor, förslagsvis 12 rutor eller ännu mindre, exempelvis 16 stycken. Vispa upp ägget med en liten liten skvätt vatten. Pensla varje ruta. Skär päronen i tunna skivor. Välj om du ska skala päronen innan, dvs beroende på hur hård kanten än. Skär briosten i skivor. Varva päron och brieost på varje ruta. Ringla över honung och strö över lite färsk timjan på varje ruta. Grädda i 10-12 min (för en hel smördeg som du skär i rutor efter gräddning kan du grädda 15-18 min). Grädda tills rutorna fått färg. Passa dem gärna så att du inte bränner dem. Godast är om du ringlar över lite honung även efter gräddning. Servera ljumma. 





 

Pinsa med äpplen, brieost och karamelliserad lök

En riktigt god och annorlunda pinsa som är väldigt uppskattad på buffébordet. 
 
Eller dela en pinsa på två och ät som en pizza. 

Till två pinsor:
2 pinsor à 230 gram
Olivolja till pensling
1 äpple
1/2 gul lök
1/2 msk smör
1 krm strösocker
Brieost
Honung
En näve bladspenat

Ugn 250 grader. Skär lök i runna skivor. Stek löken i smöret i panna. När löken fått färg strö över strösocker för att karamellisera löken. Placera pinsan på bakplåtsklädd plåt. Pensla kanten på pinsan med olivolja. Skär äpplen i tunna skivor. Skär brieosten i tunna skivor. Fördela ost och äpplen på pinsan. Varva gärna varannan ost och varannan öpple. Strö över den karamelliserade löken. Riv färsk spenat i små bitar och strö över (kan utelslutas). Grädda i 12-14 min, tills pinsan fått färg och osten smält. Ringla över honung och skär gärna i mindre bitar innan servering. 



Pinsa med grönkål, västerbottenost och valnötter

En utmärkt rätt att servera på en buffé eller servera mindre bitar till förrätt. 
Köp färdig pinsa och variera med olika topping. 
 

Skär gärna i små mumsbitar eller ät som en egen pizza, eller dela på två. 

Till 2 pinsor:
2 pinsor à 230 gram
2 nävar grönkål
1 dl valnötter
1/2 rödlök
1 dl créme fraiche
2 dl riven lagrad ost, exempelvis västerbottenost 
Svartpeppar

Ugn 250 grader. Hacka nötterna grovt. Skala och skiva rödlöken. Skölj grönkålen och rippla av från rotstocken. Strimla bladen i mindre bitar.  Lägg ut pinsan på plåt. Fördela crème fraichen över bottnarna. Strö över grönkål, riven ost, valnötter och rödlök. Ställ in plåten i mitten av ugnen i 8-10 min, eller tills pinsan fått färg och osten smält. Dra över lite svartpeppar på toppen och servera.