Det här ska bli min receptbank och min inspirationssida till matlagning, bakning och allt som köket har att erbjuda. Jag har alltid samlat recept och älskat att bläddra i kokböcker, matlagningstidningar och framförallt testa nya recept. Nu vill jag spara mina idéer för framtida bruk så att guldklimparna inte faller i glömska. Jag hoppas mina recept och mina idéer kan inspirera även Dig i ditt kök.
måndag 5 juli 2010
Västerbottenostpaj
Den här pajen är ett måste på matbordet på sommaren, till midsommmar, till sillen eller till kräftorna. Pajen passar utmärkt till andra tillfällen också...men är underbart god tillsammans med sill, gräddfil, gräslök och färskpotatis. Pajen räcker till ca 10 bitar.
Pajskal
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk vatten
rivet skal av en citron
Fyllning:
3 ägg
3 dl gräddfil
150 g riven västerbottenost
½ tsk salt
1 kryddmått vitpeppar
Mät upp mjölet. Skär kylskåpskallt smör i små bitar och blanda med mjölet. Tillsätt vatten och rivet citronskal och arbeta samman med fingrarna. Låt vila i kylskåp 30 min övertäckt i kylskåpet. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 i diameter. Förgrädda 10-15 min i 225 grader. Ta ut formen och sänk värmen till 200 grader. Vispa äggen till skum och blanda med gräddfilen. Tilsätt den rivna osten, salt och peppar. Fyll pajskalet med ostblandning och sätt in i ugnen. Grädda i ca 25 min tills pajen fått färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar