tisdag 8 juni 2021

Silltallrik på bädd av färskpotatis

 
Den här rätten kan både serveras som en huvudrätt för 2-3 personer men också som en förrätt för 4 personer. Ska rätten serveras som förrätt rekommenderas att redan vid tillredning lägga upp i ugnssäkra tallrikar eller skålar och servera i dem direkt. 

2-3 portioner
10-12 färska potatisar
400 g matjessill (2 förpackningar)
3 ägg 
2 schalottenlök
2/3 dl riven pepparrot 
1/2 dl hackad färsk dill 
50 g smör

Ugn 200 grader. Förbered gärna i förväg med att koka potatis och ägg. Skala ägg och hacka i små bitar. Hacka löken och skär potatisen i skivor. Smörj en ugnsfast form och fördela potatisen i botten på formen. Låt sillen rinna av innan du fördelar den på potatisen. Lägg på lök och ägg. Ställ in i ugnen i 10 min. Riv pepparrot och hacka dill. Bryn smöret så att det blir en nötig doft. Häll över smöret över sill och potatis. Fördela pepparrot och dill över. Servera direkt, gärna med en klick gräddfil. 



tisdag 18 maj 2021

Glasnudlar med ingefäralax, mango och jordnötter.

 

Det här är en enkel och mycket god rätt som lika gärna kan serveras till vardag och till fest. Variera gärna med lax, räkor eller kyckling och laga den vid fler tillfällen. Använd olika kryddning beroende på smak. Till lax har jag använt ingefära och vitlök och till räkor chili och vitlök. 

Till 3 portioner
3 laxfiléer
100 g glasnudlar
3-4 salladslökar
125 g pak choi
1 msk fiskfond eller fisksås 
100 g mango (i bitar)
5 cm ingefära
2-3 vitlöksklyftor
1+3 msk rapsolja
1/3 dl jordnötter

Skär salladslök och pak choi i 2-3 centimeterstora bitar. Fräs lök och kålen i rapsolja i panna 2-3 min. Tillsätt sedan mangon. Koka under tiden glasnudlarna enligt anvisningar på förpackning. Hacka vitlök och riv ingefäran grovt. Skär laxen i mindre bitar. Stek laxen i het panna tillsammans med vitlök och ingefära i ca 2 min. Häll sedan i fiskfonden. Häll över risnudlarna i pannan och rör runt så att nudlarna drar in såsen. Fördela lök och kål på ett stort fat och tillsätt nudlar och lax. Hacka jordnötterna och strö över. 

Glasnudlar med heta räkor, mango, jordnötter och lime

 

Till 2-3 portioner
250-300 g jätteräkor (skalade)
100 g glasnudlar
3-4 salladslökar
125 g pak choi
1 msk fiskfond eller fisksås 
100 g mango (i bitar)
1/2 chili
2-3 vitlöksklyftor
1+3 msk rapsolja
1/3 dl jordnötter
1 lime

Om räkorna är frusna börja med att tina dem och låt rinna av. Skär salladslök och pak choi i 2-3 centimeterstora bitar. Fräs lök och kålen i rapsolja i panna 2-3 min. Tillsätt sedan mangon. Koka under tiden glasnudlarna enligt anvisningar på förpackning. Hacka vitlök och chili. Stek i het panna tillsammans med räkorna i 2 min. Häll sedan i fiskfonden. Häll över risnudlarna i pannan och rör runt så att nudlarna drar in såsen. Fördela lök och kål på ett stort fat och tillsätt nudlar och räkor. Hacka jordnötterna och strö över. Servera med klyftor av lime. 

måndag 17 maj 2021

Kryddiga yogakakor

 

Jag hittade ett gammalt recept jag fått av en kollega för många många år sedan. Jag har verkligen gått och längtat efter dessa kakor så det var med glädje jag bakade dem igen. De funkar som ett jätte bra mellanmål när man bara vill ha lite energi, men de är lika goda till kaffet och funkar gott att bjuda på. Mina blev väldigt spröda. Tänk på att låta de svalna och stelna ordentligt innan du lägger dem i burk för förvaring. De går sedan bra att förvara i frysen och plocka fram vid behov. 

250 g havregryn
110 g fullkornsmjöl
100 g russin
100 osaltade jordnötter eller solrosfrön
150 g brunt socker alt muscovadosocker
2 msk malen kanel
1 tsk malen muskotnöt
2 msk malen ingefära
1 tsk bakpulver
2 dl solrosolja
2 dl vatten
en knivsudd salt 

Blanda bakpulver, mjöl och resten av de torra ingredienserna. Rör i oljan. Blanda sedan i vattnet lites smeten blivit lite lös. Låt stå en stund så att smeten sväller något. Ta en rågad matsked av smeten och klicka ut på bakplåtsklädd plåt. Platta till och runda till kakorna. Grädda i 10-15 min i 175 grader. 



torsdag 8 april 2021



 

Jag blev lite nostalgisk när jag letade i gamla recept och hittade ett kakrecept från när barnen var små. Jag minns i samband med min dotter fyra-års dag att hon ville ta med något gott till alla kompisar på förskolan. Då var det fortfarande okey att ta med godis och glass till barnens förskolor så jag bakade dessa kakor vilka var mycket uppskattade av alla förskolebarn. Nu femton år senare var jag och min tonårsdotter bara tvungna att gå och köpa nonstop och baka igen. De var lika goda nu. 

Till cirka 40 kakor:
6 dl havregryn
4,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
250 g rumsvarmt smör
2 1/3 dl socker
2 1/3 dl farinsocker
2 ägg
200 g mörk blockchoklad
1 påse Nonstop

Ugn 200 grader. Mixa havregrynen i en bunke. Blanda i mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker. Skär det rumsvarma smöret i kuber och häll i en annan bunke. Blanda i socker, farinsocker och ägg. Rör runt. Hacka blockchokladen och häll i sockerblandningen. Rör runt. Häll i socker och chokladblandningen i havregryns och mjölblandningen. Blanda noggrannt. Fördela smörpapper på ugnsplåtar. Klicka ut smeten (strax under pingisbollsstorlek)  med lagom mellanrum (kakorna flyter ut rätt mycket), ca 12 stycken på en stor plåt. Platta till lite försiktigt för att kunna trycka ned 3-4 nonstop i varje kaka. Grädda 9-10 min. Låt svalna och njut. 

Ugnstekt lax med citron och savoykål

 

Det här är en lite påskin rätt men passar egentligen att servera när som helst. Med gott om citron i blir det friska och fräscha smaker och en lätt rätt att äta. Servera med pressad potatis eller ät rätten som den är. 

4 personer
4 laxfiléer
1,5 dl cremefraiche
2 dl mjölk
1/2 tsk salt 
svartpeppar
2 små spetskål alt en mindre 
1 liten purjolök
1 msk olivolja
1 ekologisk citron

Ugn 200 grader. Häll i cremefraichen i en bunke. Häll i lite mjölk i taget och vispa ut. tillsätt salt och peppar och häll sedan såsen i en smord ugnsfast form. Skär varje laxfilé i ca tre delar. Skölj purjolöken och skär i centimeterstora skivor. Skär bort änden på spetskålen och skär i fjärdedelar alternativt i sjättedelar beroende på storlek, dvs som långa klyftor. Fördela lax, purjolök och kål i ugnsformen. Skär den ena halvan av citron i skivor och fördela i formen och pressa resterade del av citronen över innehållet i formen. Pensla lax och spetskål med olivolja. Grädda i mitten av ugnen i dryga 25 min tills maten har fått lite färg.  


Lins- och morotssoppa

Här är en god vardagssoppa med lite extra sting. Servera med något gott matigt bröd till. Smula fetaost och eventuellt färsk eller torkad oregano över soppan. 

4 portioner
7-8 morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
2 msk olja
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl torkade röda linser
salt och peppar
Fetaost till servering

Skala morötter och skär i mindre bitar. Hacka lök och vitlök och fräs i olja i kastrull. Häll i vatten, buljongtärning, morotsbitar och torkade linser. Låt koka i ca 15 min tills linser och morot mjuknat. Mixa soppan slät och servera genast.