Ett riktigt gott alternativ för den som vill baka utan vetemjöl.
200 g färska dadlar
100 g hasselnötter
200 g mörk choklad
1 dl olivolja
3 ägg
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Olja och kakao till bakformen
1/2 dl hasselnötter till garnering
1 msk flytande honung
Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur dadlarna och kör dem i mixer (dela gärna upp i två delar beroende på hur stark och/eller stor mixer du har). Blanda i nötterna i mixer och hacka samtidigt chokladen i grova bitar. Blanda ner chokladen i mixern. Tillsätt olivoljan till mixade dadlar, nötter och choklad. ( Det går också bra att mixa en ingrediens i taget och röra ihop till en kaksmet. ) Vispa äggen pösigt i en separat bunke. Blanda ihop potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggen. Blanda i vaniljsocker. Vispa sedan ned äggsmeten i choklad och dadelsmeten. Pensla en kakform med löstagbor botten (23 cm i diameter) och pudra i kakao på kanterna. Häll i smeten och grädda kakan i ugnen i 20 min. Låt kakan svalna. Hacka under tiden hasselnötter och sprid sedan över kakan som garnering. Avsluta med att ringla honung över kakan.
Det här ska bli min receptbank och min inspirationssida till matlagning, bakning och allt som köket har att erbjuda. Jag har alltid samlat recept och älskat att bläddra i kokböcker, matlagningstidningar och framförallt testa nya recept. Nu vill jag spara mina idéer för framtida bruk så att guldklimparna inte faller i glömska. Jag hoppas mina recept och mina idéer kan inspirera även Dig i ditt kök.
torsdag 25 maj 2017
Rabarber och hallonpaj
Det här är min absoluta favoritpaj. Jag gillar dessutom kombinationen med syrlig nyskördad rabarber med söta hallon. Pajen kan varieras med dina egna favoritbär och kombinationer.
Pajbotten:
1 dl socker
4 dl vetemjöl
125 g smält smör
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 dl socker
1 ägg
2 msk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
Två stora nävar hallon
3-4 stjälkar rabarber