Jag använde mandolin för att skiva gulbetorna. Det går lika bra att skära i tunna skivor. Servera som huvudrätt eller som förrätt.
2 portioner
8-10 gulbetor (beroende på storlek)
1-2 msk smör
2-3 nävar ruccolasallad
100 gr fetaost
1-2 msk olivolja
Skala gulbetorna och skiva dem i tunna skivor. Stek gulbetorna på medelvarm värme under lock ca 10 min för att betorna ska "koka" färdigt. Ta sen bort locket och höj värmen. Låt betorna få lite stekyta. Fördela ruccolan i tallrik och portionera ut gulbetorna. Smula fetaosten över betorna och servera direkt. Ringla lite olivolja över före servering.
Det här ska bli min receptbank och min inspirationssida till matlagning, bakning och allt som köket har att erbjuda. Jag har alltid samlat recept och älskat att bläddra i kokböcker, matlagningstidningar och framförallt testa nya recept. Nu vill jag spara mina idéer för framtida bruk så att guldklimparna inte faller i glömska. Jag hoppas mina recept och mina idéer kan inspirera även Dig i ditt kök.
lördag 8 april 2017
Varm rödbetssallad med getost
Rätten kan lika väl serveras som huvudrätt liksom förrätt.
Till 2 pers:
4-5 rödbetor
4-5 gulbetor
smör
150 g chevreost
ruccolasallad
pumpafrön
Skala och koka rödbetorna 10-15 min. Låt dem inte koka helt färdigt. Skär rödbetorna i stora bitar. Smörstek röd- och gulbetorna så att de får lite stekyta och blir "färdigkokta". Det är bara gott om de har lite tuggmotstånd. Fördela ruccolasalladen i tallrikar och portionera ut rödbetorna. Skär chevreosten i tunna skivor och fördela över betorna så att osten smälter lite. Rosta snabbt pumpafrön i torr panna och fördela över den varma salladen.
Till 2 pers:
4-5 rödbetor
4-5 gulbetor
smör
150 g chevreost
ruccolasallad
pumpafrön
Skala och koka rödbetorna 10-15 min. Låt dem inte koka helt färdigt. Skär rödbetorna i stora bitar. Smörstek röd- och gulbetorna så att de får lite stekyta och blir "färdigkokta". Det är bara gott om de har lite tuggmotstånd. Fördela ruccolasalladen i tallrikar och portionera ut rödbetorna. Skär chevreosten i tunna skivor och fördela över betorna så att osten smälter lite. Rosta snabbt pumpafrön i torr panna och fördela över den varma salladen.
Köttfärspaj med tomat och ruccola
Jag serverar alltid paj med färska grönsaker på efter att pajen gräddats. Det blir mycket godare och ser mycket finare tu. Använd vad som finns i kylskåpet.
Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
125 g rumsvarmt smör
3 msk vatten
Köttfärsfyllning:
1 gul lör
1 msk olja
500 gr nötfärs
1/2 dl tomatpuré
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
salt och peppar
mejram
basilika
1 dl riven ost
2 ägg
2 dl mjölk
ruccolasallad
2-3 tomater
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna till pajskalet. Skär smöret i små kuber och blanda ner tillsammans med vattnet. Knåda ihop degen och pressa ut degen i en smord pajform. Låt pajdegen vila i kylen i ca 30 min. Nagga sedan pajskalet och förgrädda i 10 min. Medan pajskalet vilar i kylen stek hackad gullök och nötfärs i oljan. Tillsätt tomatpuré, vatten och creme fraiche. Smaka av med kryddor. Fördela köttfärsen i pajskalet. Rör ihop äggstanningen och blanda i den rivna osten. Höll över köttfärsen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 min tills pajen fått färg. Skiva tomater och garnera pajen med ruccola och tomat.
Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
125 g rumsvarmt smör
3 msk vatten
Köttfärsfyllning:
1 gul lör
1 msk olja
500 gr nötfärs
1/2 dl tomatpuré
1 dl vatten
1 dl creme fraiche
salt och peppar
mejram
basilika
1 dl riven ost
2 ägg
2 dl mjölk
ruccolasallad
2-3 tomater
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna till pajskalet. Skär smöret i små kuber och blanda ner tillsammans med vattnet. Knåda ihop degen och pressa ut degen i en smord pajform. Låt pajdegen vila i kylen i ca 30 min. Nagga sedan pajskalet och förgrädda i 10 min. Medan pajskalet vilar i kylen stek hackad gullök och nötfärs i oljan. Tillsätt tomatpuré, vatten och creme fraiche. Smaka av med kryddor. Fördela köttfärsen i pajskalet. Rör ihop äggstanningen och blanda i den rivna osten. Höll över köttfärsen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 min tills pajen fått färg. Skiva tomater och garnera pajen med ruccola och tomat.
Pizza med rödbetor och fetaost
Variera pizzan efter tycke och smak. Rötbetor och fetaost är en ovanlig men mycket god kombination på pizza och verkligen värt att testa.
4 dl vetemjöl special
2,5 tsk bakpulver
1/5 tsk salt
2,5 msk olivolja
1,5 dl kallt vatten
tomatsås
3-4 kokta rödbetor
1 rödlök
5 cm zucchini
100 g fetaost
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten och olja. Knåda ihop degen i degbunken och sedan på mjölat bakbord. Kavla ut degen till två runda pizzor. Fördela tomatsås över pizzorna, skiva zucchinin och skär rödbetorna i lagom stora bitar. Fördela zucchini och rödbeta på pizzorna. Strimla över finriven rödlök och smulad fetaost. Grädda pizzorna i 225 grader i 10-12 min.
2,5 tsk bakpulver
1/5 tsk salt
2,5 msk olivolja
1,5 dl kallt vatten
tomatsås
3-4 kokta rödbetor
1 rödlök
5 cm zucchini
100 g fetaost
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt vatten och olja. Knåda ihop degen i degbunken och sedan på mjölat bakbord. Kavla ut degen till två runda pizzor. Fördela tomatsås över pizzorna, skiva zucchinin och skär rödbetorna i lagom stora bitar. Fördela zucchini och rödbeta på pizzorna. Strimla över finriven rödlök och smulad fetaost. Grädda pizzorna i 225 grader i 10-12 min.