Det här ska bli min receptbank och min inspirationssida till matlagning, bakning och allt som köket har att erbjuda. Jag har alltid samlat recept och älskat att bläddra i kokböcker, matlagningstidningar och framförallt testa nya recept. Nu vill jag spara mina idéer för framtida bruk så att guldklimparna inte faller i glömska. Jag hoppas mina recept och mina idéer kan inspirera även Dig i ditt kök.
söndag 8 december 2013
torsdag 5 december 2013
Korintkakor
Korintkakor är traditon att baka i min familj tillsammans med mandelmusslor och bruksförvaltare. Detta serverar vi med hallon och grädde på julafton.
Ca 60 kakor:
200 g smör
2,5 dl socker
1,5 hg korinter
1 ägg
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Låt smöret bli rumsvarmt. Blanda ihop alla ingredienser och tillsätt sist korinterna. Låt degen vila i kylskåp över natten. Forma små kulor och platta ut kakorna. Obs ganska smulig deg. Grädda i ca 10 min i 175 grader.
Krämig fisksoppa med örtolja och krutonger
En ljuvligt god fisksoppa som min kära far introducerat.... Servera soppan med strimlad purjolök, örtolja och hemmagjorda brödkrutonger.
4 pers.
1/2 strimlad purjolök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat
1/2 burk grillad paprika
2-3 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl grädde
500 g torsk
Fräs löken i olivolja. Tillsätt tomaterna, paprikan, vatten plus buljongtärning. Småkoka i 15 min. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Smak av med salt och peppar. Lägg i fisken i bitar och låt koka på svag värme i ca 5 min.
Örtolja:
1 kruka basilika
3 msk olivolja
1 msk vatten
Mixa oljan slät.
Brödkrutonger:
Skär formfranska i små bitar i sockerbitsstorlek. Lägg på plåt och strö över olivolja och salt. Rosta i ugnen ca 10 min i 250 g. Rör om några gånger för jämn rostning.
4 pers.
1/2 strimlad purjolök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 burk krossad tomat
1/2 burk grillad paprika
2-3 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl grädde
500 g torsk
Fräs löken i olivolja. Tillsätt tomaterna, paprikan, vatten plus buljongtärning. Småkoka i 15 min. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Smak av med salt och peppar. Lägg i fisken i bitar och låt koka på svag värme i ca 5 min.
Örtolja:
1 kruka basilika
3 msk olivolja
1 msk vatten
Mixa oljan slät.
Brödkrutonger:
Skär formfranska i små bitar i sockerbitsstorlek. Lägg på plåt och strö över olivolja och salt. Rosta i ugnen ca 10 min i 250 g. Rör om några gånger för jämn rostning.